Bra-att-ha-saker till första tiden med bebis

Bra-att-ha-saker till första tiden med bebis

För inte så länge sedan tipsade vi om kläder som kan vara bra att införskaffa till bebisens ankomst (du hittar den artikeln här), men visst är det en hel del inköp förutom kläder som kan vara bra att fundera över. Vi har samlat några tips till dig!

 

Barnvagn och tillbehör

Barnvagnen kommer att vara med dig och bebis i många lägen och det är därför viktigt att den är utrustad för att passa olika situationer. Det finns många saker att tänka på när man köper barnvagn, men det viktigaste är att utgå från dina behov. T.ex. vilka modeller får plats i hissen, vill du ha flexibiliteten att göra det till en dubbelvagn eller är det viktiga för dig att den är enkel att fälla ihop och blir liten ihopfälld, för att ta så lite plats i bilen som möjligt? Med det sagt finns det inte en "rätt vagn" för alla, utan det beror helt enkelt på - men en vagn kommer i alla fall behövas.

Det finns oändligt många tillbehör till vagnar, varav åkpåse, skötväska och mjuklift/sleep carrier är några av våra favoriter att köpa begagnade. Åkpåsen finns i både fodrade och tunnare modeller för att vara lagom varma i olika säsonger, och skapar en mysig plats för bebisen i vagnen. Vill du ha tips på hur du väljer rätt? Läs vår artikel om åkpåsar här.

När du väljer skötväska är det viktigt att tänka på hur du kommer att använda den - hur stor väska behöver du? Hur många fack behövs för att rymma det du behöver ha med dig på språng? Det är bra om väskan har i alla fall ett par fack med dragkedja, så att du enklare kan ha sakerna på plats. Fundera även på om du främst tänkt ha skötväskan under vagnen och över axeln, och/eller om du vill ha en modell som kan hängas på vagnen. Den senare modellen i mindre storlek kallas ofta för Organizer och är ett toppen-komplement för enkel åtkomst av dina och bebisens saker.

En mjuklift är som en insats som du kan ha i vagnens liggdel och gör det smidigt för att flytta bebisen mellan vagnen och in i hemmet, eller mellan olika rum därhemma utan att hen vaknar. Populära varianten sleep carrier från Najell kan rekommenderas. Den kostar en slant, men går utmärkt att köpa begagnad eftersom tyget klan tvättas. Finns även billigare varianter av mjukliftar som gör jobbet, t.ex. Cocon från Phil & Ted med fler. 

 

Ceriserosa åkpåse i fleece från Geggamoja, modell wraparound blanket, närbild ben

 

Lek och aktivitet

Under bebisens första tid i livet är leksaker inte bara leksaker, utan också ett sätt för barnet att utforska, träna och utvecklas både emotionellt, intellektuellt och fysiskt. I uppsjön av leksaker är babygym en av våra storfavoriter, då de ofta består av många hängande leksaker och annat spännande. Populära modeller kommer från Done By Deer, SkipHop och Fisher-Price. Andra saker för lek och aktivitet som vi gillar och är toppen att köpa begagnat är sängmobiler, lekmattor och aktivitetsleksaker. Lite senare när barnet är runt året, är aktivitetsbord och den klassiska lära-gå-vagnen från BRIO populära ett-års presenter. 

 

Babygym från Done By Deer i grått. De fem tillhörande leksakerna kan hängas på flera olika sätt och även användas separat.  

Babygym Done By Deer

 

Till dig som förälder

När det gäller saker till dig som förälder är det klokt att utgå från vad som kommer att underlätta första tiden med bebis för just dig. Om du tänkt att amma ditt barn kan en amningskudde komma till nytta - många timmars amning blir det, så då är det viktigt att sitta skönt. Även en bröstpump kan vara bra att införskaffa på förhand eftersom den kan användas för att få igång produktionen första dagarna efter förlossningen och lätta på trycket även när din bebis inte är hungrig. Gravidkudden är en annan typ av kudde som även den kan användas första tiden med bebis, men framförallt för att hitta en skön sovställning sista tiden i graviditeten.

Bärsjal och bärsele är två olika hjälpmedel för att bära ditt barn. Med hjälp av dessa kan du ha barnet nära dig, men samtidigt båda händerna fria. Najell och BabyBjörn är två populära varumärken inom denna kategori.  

 

Gul och grön mönstrad pre-tied wrap från Najell i storlek S/M

Bebisens sovplats 

Förbered gärna en mysig, ombonad sovplats till din bebis, vare sig ni tänkt samsova eller att bebis ska ha egen sovplats. Förutom babynest och spjälsäng, tycker vi också att spjälskydd och mysiga filtar är perfekt att inhandla second hand. En fin sängmobil som din bebis kan ligga och titta på i sin säng är också en mysig detalj som gör viloplatsen ännu mysigare - men såklart en extragrej och inte ett måste från start. 

 

Vadderad filt från Garbo&Friends som kan användas som lekmatta, sängöverkast eller värmande filt.

Plats där bebisen kan sitta 

Babysitter är en otroligt bra att ha sak som bebisen kan sitta i medan du tar på dig skorna, bäddar sängen, viker tvätten eller bara fixar hemma. Babysittern ska stå på golvet, men vill man ha sin bebis med vid bordet kan det vara en idé att införskaffa en Tripp Trapp-stol redan tidigt för att kunna använda "Newborn-set" där din bebis sitter säkert i höjd med bordet. Då har du även en matstol till din bebis när hen blivit tillräckligt stabil och det är dags att börja smaka mat.

Övriga bra-att-ha-saker

Några andra saker som kan vara bra att ha en plan för är skötbord eller annan plats för blöjbyten, babysafe för att kunna resa i bil, badbalja med spädbarnsinsats och förbrukningsartiklar från apotek och livsmedelsbutiker (blöjor, våtservetter, nappar och nappflaskor, snor-sug, pysventiler, mjukgörandekräm, babyolja, koksalt, mm).

Men kom ihåg att allt går att lösa även efter att bebisen kommit, så ingen stress och lycka till! 
åkpåsar as new återbruk baby bebis begagnat cirkulärt

← Äldre inlägg

Lämna en kommentar

Artiklar från As New

RSS

Taggar

Artikel om vilka kläder som behövs till bebis första år i livet.
as new asnew.se återbruk barnkläder bebis begagnat cirkulärt

Bebisens första kläder - tips och checklista

Under graviditeten, inte minst när BF närmar sig, funderas det ofta över vilka kläder bebis kommer att behöva i sin garderob. Hur många bodies bör...

Läs mer
Välj rätt jacka i vinterkylan
as new asnew.se barnkläder begagnat cirkulärt vinterkläder

Välj rätt jacka i vinterkylan

Nytt år, men vinterkylan hänger kvar. Om du behöver investera i en ny vinterjacka till ditt barn innan säsongen är över, men inte riktigt vet...

Läs mer