Artikel om vilka kläder som behövs till bebis första år i livet.

Bebisens första kläder - tips och checklista

Under graviditeten, inte minst när BF närmar sig, funderas det ofta över vilka kläder bebis kommer att behöva i sin garderob. Hur många bodies bör införskaffas? Och är de där supergulliga tröjorna praktiska nog? Det är inte lätt att hålla koll på allt, vi vet. Förhoppningsvis kan den här artikeln hjälpa dig att navigera i bebiskläder-djungeln!

 

Storlek?

Exakt storlek på din bebis är ju såklart svårt att veta i förväg, men en liten hjälp på traven kan vara att storlekar på bebiskläder utgår från bebisens längd: storlek 40 = 40 cm lång bebis, storlek 50 = 50 cm lång bebis. Det kan vara klokt att införskaffa ett par bodies i storlek 50, men även satsa på storlek 56. Många väljer även att skaffa ett par plagg i storlek 62 för att vara på den säkra sidan en tid framöver. Då har bebisen lite utrymme att växa. Din bebis kommer även behöva ett gäng pyjamasar, för de minsta är det oftast en löst sittande sparkdräkt så för detta plagg gör det inget att den är lite stor första veckorna. Det finns kortärmade varianter, men förutom i den hetaste sommarvärmen rekommenderar vi långärmade varianter. Detta eftersom täcke inte ska användas förrän barnet blivit äldre (och även då sparkas det av). Några par strumpor i storlek 15-17 är även bra att ha. Tänk på att välja en modell som går upp en bit på benet för att undvika att de sparkas av så fort de satts på.  

Eftersom bebisar växer ur kläderna väldigt snabbt, är det ingen mening att bunkra upp med allt för många plagg. Dock vill man ändå ha några olika uppsättningar eftersom kräk, bajs och annat leder till många ombyten. Om man vill matcha kan det var smart att ha två eller fler bodies till ett par byxor eftersom det oftast är bodyn som blir nerspydd eller får ta blöjläckage. Just kläder i de här minsta storlekarna lämpar sig extra bra att second hand - det är både bra för ekonomin och miljön, samt att kläderna ofta bara används under en kort period i barnets liv. Spana gärna in As News kategorier för de minsta storlekarna - där hittar du begagnade barnkläder från populära varumärken som Livly, Mini Rodini och Polarn O. Pyret, i nyskick/mycket gott skick: Kläder storlek 0-2 mån (40-56).

 

Glöm inte smidigheten

Det är lätt att falla för de gulligaste plaggen i butiken, men ett tips är att också tänka på vad som är enklast att klä ditt barn i. Exempelvis föredrar många bodies som knäpps omlott och som går att knäppa i grenen - det ger smidigare blöjbyten! Ett annat tips är att köpa byxor, pyjamaser och overaller med "inbyggda" fötter. På så vis behöver du inte tänka på de där små bebisstrumporna som så lätt åker av fötterna. När det gäller tröjor och överdelar till bebis, är det bra att tänka på att bebisar oftast inte gillar när man drar saker över huvudet på dem. Visst kan mjuka tröjor gå bra, men ännu enklare är koftor som istället knäpps framtill. I kategorin koftor har varumärket Livly flera populära modeller i mjuka tyger.

 

Vår checklista:

 • Bodys - både lång- och kortärmade för olika behov. Gärna med knäppning i grenen vilket underlättar blöjbyten.
 • Pyjamaser i mjuka material.
 • Strumpor och vantar - varmare variant på vantar för vintern.
 • Byxor - som kan används både till body och t-shirt. Tänk på tipset med "inbyggda" fötter, kanske införskaffa ett par av båda varianter?

Vit och ljusrosa mönstrat set med byxor och tröja från Livly.

 
Koftor - exempelvis med knäppning framtill.
Mössa efter säsong - beroende på om bebisen kommer på sommar eller vinter, välj en passande mössa för att hålla det känsliga huvudet varmt.
Overall efter säsong - tunna bomullsoveraller för sommaren, eller varma fodrade varianter för vinterhalvåret. 

  Overall från MiniMarket, storlek 56.

  Välj också ut några plagg att ta med till BB. Bodies i mjuk bomull, strumpor och en kofta. Anpassa ytterplagg utifrån säsong, så att ni smidigt kan ta med bebis hem i passande ytterkläder. 

  Lycka till!

  as new asnew.se återbruk barnkläder bebis begagnat cirkulärt

  ← Äldre inlägg

  Lämna en kommentar

  Artiklar från As New

  RSS

  Taggar

  Välj rätt jacka i vinterkylan
  as new asnew.se barnkläder begagnat cirkulärt vinterkläder

  Välj rätt jacka i vinterkylan

  Nytt år, men vinterkylan hänger kvar. Om du behöver investera i en ny vinterjacka till ditt barn innan säsongen är över, men inte riktigt vet...

  Läs mer
  Vilken åkpåse ska du välja?
  åkpåsar as new asnew.se barnkläder begagnat cirkulärt

  Vilken åkpåse ska du välja?

  Det finns en uppsjö av olika varumärken, varianter och modeller av åkpåsar vilket kan göra det svårt att välja. För att hitta den varianten som...

  Läs mer